Anca Maria Colțeanu
În echipa pieselor
Momentan nu există reprezentații viitoare.
Despre Anca Maria Colțeanu
Născută pe 25 mai 1974, Anca Maria Colţeanu a absolvit Secţia Regie a Facultăţii de Teatru din cadrul UNATC I.L. Caragiale, Bucureşti, în anul 1998, la clasa prof.univ.dr. Cătălina Buzoianu. A debutat în 1994, la Festivalul de Artă Medievală de la Sighişoara, cu regia spectacolului Jedermann, de Hugo von Hofmannsthal.
De-a lungul timpului a montat texte de referinţă din dramaturgia românească şi universală, colaborând atât cu teatre de stat, cât şi cu importante companii independente din Bucureşti şi din ţară.
Dintre spectacolele sale amintim: Deşteptarea primăverii de Frank Wedekind, pus în scenă în două variante, la Studioul de Teatru Casandra şi la Teatrul German de Stat, Timişoara; Scandal cu publicul de Peter Handke (într-o echipă de regie cu Vlad Mugur, la Teatrul Tineretului, Piatra Neamţ); Prinţul din lacrimă, după Mihai Eminescu, Boris Vian şi Carlos Castañeda; Un tramvai numit dorinţă de Tennesse Williams (Teatrul UNU, Bucureşti); Dom Juan de Molière (Teatrul Maria Filotti, Brăila), Evanghelia după Toma de Radu Macrinici (Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely, Timişoara); Ivona, principesa Burgundiei de Witold Gombrowicz (Teatrul Naţional din Timişoara), Proştii sub clar de lună de Teodor Mazilu (Teatrul Union), Domnişoara Iulia de August Strindberg (o coproducţie a Teatrului Maghiar de Stat şi a Teatrului Naţional din Timişoara).
La Teatrul Odeon a montat Alchimistul, după Paulo Coelho, iar la Catedra UNESCO – România, Lecţia de Eugène Ionesco. Tot o creaţie a maestrului teatrului absurd a regizat şi la Teatrul Traian Grozăvescu, din Lugoj, Cântăreaţa cheală având premiera în 2007. Au urmat spectacolele: Povestea bunelor intenţii de John Elsom (Teatrul Naţional Marin Sorescu, Craiova), Steaua fără nume de Mihail Sebastian (Teatrul George Ciprian, Buzău), Noul locatar de Eugène Ionesco (Institutul Francez, Bucureşti), Traxy Pump de Erick Jara (Teatrul Municipal din Târgovişte), 6- piesă neterminată pentru pian, idei şi muză, după o idee de Sergei Prokofiev (Teatrul de Operetă şi Musical Ion Dacian, Bucureşti).
De asemenea, are o bogată activitate profesională în televiziune. A fost de-a lungul timpului regizor artistic al unor programe de divertisment difuzate de Pro TV şi al unor seriale de succes (Om bogat, om sărac, Arestat la domiciliu, Vine poliţia) şi producător al unor emisiuni difuzate la Pro Tv şi Pro Tv internaţional.
La Teatrul Nottara, sub direcţia sa de scenă s-a jucat spectacolul Vernisajul de Václav Havel, iar în stagiunea actuală Funcţionarul destinului de Horia Gârbea, o parabolă plină de sensuri, despre fragilitatea cuplului modern, îi reuneşte în distribuţie pe Dani Popescu, Vali Pena şi Dan Bordeianu.
Silvia Năstasie