Gavriil Pinte
În echipa pieselor
Momentan nu există reprezentații viitoare.
Despre Gavriil Pinte
Gavriil Pinte a absolvit Universitatea de Artă Teatrală din Târgu Mureş, specializarea Actorie, la clasa profesorului Adriana Piteşteanu (1985). Totodată, este absolvent al Academiei de Teatru şi Film din Bucureşti, specializarea Regie de teatru, la clasa profesorului Tudor Mărăscu (1996). Un an mai târziu a urmat cursurile de master în Teoria şi estetica spectacolului. În perioada 1988-1991, a fost asistent universitar la Universitatea de Artă din Târgu Mureş, Catedra de Arta actorului, iar între 1991 şi 1999, a fost asistent universitar la Academia de Teatru şi Film, Catedra de Arta actorului. După terminarea primei facultăţi, Gavriil Pinte a fost repartizat la Teatrul de Nord din Satu Mare, unde a lucrat toată perioada de stagiatură (1988). Din 1999 până în prezent este regizor artistic în cadrul Redacţiei Teatru a Societăţii Române de Radiodifuziune. Ca actor, la Teatrul de Nord din Satu Mare, în stagiunile cuprinse între 1985 şi 1988. A început să regizeze din 1986, pe când era încă stagiar (actor) la Teatrul de Nord din Satu Mare: Treziţi-vă în fiecare dimineaţă de Teodor Mazilu. A continuat cu Improvizaţia de la Versailles: Sganarel, după J.-B.P. Molière, tot în acelaşi teatru.
Regie de teatru (selectiv): În inima nopții –Episodul Hamlet, scenariul: Gavriil Pinte, cu inserții de George Banu și Monique Borie, la Teatrul Regina Maria, Oradea (2014); Harap-Alb, după Ion Creangă, la Teatrul de Copii și Tineret Gong, Sibiu (2014); Amadeus de Peter Shaffer, la Teatrul Național Radu Stanca, Sibiu (2014); Cei ce nu uită, scenariul: Gavriil Pinte, la Teatrul Regina Maria, Oradea (2013); Rapunzel, după Frații Grimm, la Teatrul Țăndărică, București (2012); Visul unei nopți de Shakespeare, după W. Shakespeare, scenariul: George Banu, la Teatrul Național Radu Stanca, Sibiu (2011); Ispita Cioran, scenariul: Gavriil Pinte, la Teatrul Național Radu Stanca, Sibiu (2010); Macbeth de W. Shakespeare, la Teatrul Municipal Csíki Játékszín, Miercurea Ciuc (2010); Ghidul copilăriei retrocedate de Andrei Codrescu, Florentina Mocanu și Gavriil Pinte, la Teatrul Național Radu Stanca, Sibiu (2009); Hamlet de Shakespeare, la Teatrul Municipal Csíki Játékszín, Miercurea Ciuc (2008); Un tramvai numit Popescu 2, după Cristian Popescu, la Teatrul Național Radu Stanca, Sibiu (2006); Un tramvai numit Popescu, după Cristian Popescu, o producție a Departamentului de Teatru a Radiodifuziunii Române și ArCuB, București (2005); Tragedia omului, după Madach Imre, la Teatrul Municipal Csíki Játékszín, Miercurea Ciuc (2004); Tunelul, scenariul Gavriil Pinte, după Ernesto Sabato, Compania Teatrală Zona și Teatrul Act (2002); Turandot de Carlo Gozzi, Teatrul Municipal Csiki Játékszin, Miercurea Ciuc (2001); Vicleniile lui Scapin de J.-B.P. Molière, Trupa Harag György a Teatrului de Nord, Satu Mare (2001); Îmblânzirea scorpiei de Shakespeare, Trupa Harag György a Teatrului de Nord, Satu Mare (2000); Avarul – O comedie a banilor, scenariu propriu pentru Teatrul de Animaţie, Teatrul de Păpuşi, Baia Mare (1999); Comedia erorilor de W. Shakespeare, Teatrul Dramatic, Baia Mare (1998); Căsătoria de N.V. Gogol, Teatrul Nottara (1998); Cerere în căsătorie de A.P. Cehov, Teatrul Nottara (1997); Labirintul de Fernando Arrabal, Teatrul Toma Caragiu, Ploieşti (1995), Billy Mincinosul de Keith Waterhouse şi Willis Hall, Studioul Casandra (1995); Salt mortal de Aziz Nesin, Teatrul Naţional I.L. Caragiale, Bucureşti (1994).
Spectacole radiofonice (selectiv): Trenul de noapte, dramatizare proprie după Ioan Groșan, Petru (Vlad Zografi), Tara/Țara mea (Radu Macrinici), Apocalipsa gonflabilă (Saviana Stănescu), Sfântul și dreptul Iov (scenariu propriu după Vechiul Testament), Regele Lear (W. Shakespeare), Mărturii. Icoana unei vieți – Zosim Oancea (teatru-document), Mărturii. Lena Constante (teatru-document), Jurnal în căutarea lui Dumnezeu (după Arșavir Acterian), Levantul (Mircea Cărtărescu), Ultimul Godot (Matei Vișniec), Așteptându-l pe Godot (Samuel Beckett), Năpasta (I.L. Caragiale), Angajare de clovn (Matei Vișniec), Rața Sălbatică (Henrik Ibsen), Îmblânzirea scorpiei (W. Shakespeare), Pescărușul împăiat (Matei Vișniec), O noapte furtunoasă (I.L. Caragiale), D-ale Carnavalului (I.L. Caragiale), Conu` Leonida față cu reacțiunea (I.L. Caragiale), Caii la fereastră (Matei Vișniec), Cântăreața cheală (Eugène Ionesco), Pescărușul (A.P. Cehov). Premii: Premiul pentru cel mai bun spectacol, pentru În inima nopții –Episodul Hamlet, la Festivalul Internațional de Teatru Scurt, Oradea (2014); Premiul Special al Juriului pentru Cei ce nu uită, la Festivalul Internațional de Teatru Scurt, Oradea (2013); Premiul Radio România Cultural pentru Teatru, pentru regia spectacolului Ispita Cioran (2012); Premiul de Regie și Premiul pentru cel mai bun spectacol, pentru spectacolul Rapunzel, la Festivalul Gulliver, Galați (2012); Premiul UNITER pentru Teatru Radiofonic (2011, 2003 și 2002); Premiul Special al Juriului pentru montarea modernă a textului clasic și Premiul pentru cel mai bun spectacol în limba maghiară (ex-aequo) pentru spectacolul Tragedia omului, la Colocviul Teatrelor minorităților din România, Gheorgheni (2005); Premiul de Regia și Premiul Special al Juriului pentru Avarul –O comedie a banilor, la Festivalul Gulliver, Galați (1999).