Mircea Cornișteanu
În echipa pieselor
Momentan nu există reprezentații viitoare.
Despre Mircea Cornișteanu
Născut pe 13 aprilie 1944 în București. Absolvent al Facultății de Limba și Literatura Română a Universității București, promoția 1967 și al Facultății de Regie Teatru a I.A.T.C., promoția 1973, clasa Radu Penciulescu.
Între 1967-1969, profesor de limba română la o școală generală din județul Ialomița, sat Vișini, comuna Independența.
Între 1973-1990, regizor la Teatrul Național Craiova.
Între 1990-1999, regizor al Teatrului „C. I. Nottara”.
Între 1997-2000, regizor și director al Teatrului „Sică Alexandrescu”, Brașov.
Între 1995-1999, profesor asociat la Academia de Teatru și Film București, catedra de regie teatru.
Între decembrie 2000 – ianuarie 2016 – Director General al Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova.
De-a lungul celor 40 de ani de carieră a realizat aproximativ 160 de spectacole pe scenele a peste 25 de teatre profesioniste din țară și din străinătate (Polonia, fosta U.R.S.S., Cipru): spectacole de teatru, teatru de păpuși, musicaluri, operetă și teatru TV).
Dintre teatrele la care a lucrat, amintim: Teatrul Național Craiova, Teatrul Național Iași, Teatrul Liric Craiova, Teatrul Național Cluj, Teatrul Național Târgu Mureș, Teatrul Național București Teatrul Bulandra, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie, Teatrul Ion Creangă, Teatrul Național de Operetă, Opera Națională București, Teatrul Tineretului Piatra Neamț, Teatrul de Stat Constanța, Teatrul „Fani Tardini” Galați, Teatrul „Sică Alexandrescu” Brașov, Teatrul „Stanislavski” – Erevan, Teatrul „Powszechny” – Lodz, Teatrul „Regina Maria” – Oradea, Teatrul Național din Nicosia – Cipru, Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești, Teatrul „Al. Davila” Pitești, Teatrul „George Bacovia” Bacău.
Pentru unele dintre spectacolele realizate a obținut peste 20 de premii pentru regie sau pentru cel mai bun spectacol la diferite competiții și festivaluri.
-1978 – „O sărbătoare princiară” de T. Mazilu, la TNC, premiul doi pentru cel mai bun spectacol la Festivalul de Teatru Scurt de la Oradea.
-1979 – „A treia țeapă” – de Marin Sorescu, la TNC (premiul pentru cel mai bun spectacol la Festivalul de Teatru Istoric, Craiova)
– premiul II pentru spectacol la Festivalul „Cântarea României”
-1981 – „Interesul general” de A. Baranga, realizat la Teatrul „Stanislavski” – Eravan, diploma Ministerului Culturii al fostei URSS
-1982 – „O scrisoare pierdută”, la TNC, premiul ATM pentru regie
-1982 – „Politica” de Th. Mănescu, la TNC, premiul pentru cel mai bun spectacol la Festivalul spectacolelor pentru Tineret, Târgu-Mureș
-1982 – „Fata morgana”, la Teatrul „Fani Tardini” Galați
– premiul pentru cel mai bun spectacol
– premiul pentru Regie și diploma revistei Teatru la Festivalul de Comedie – Galați
– 1985 – „D’ale Carnavalului” la Teatrul Național Târgu Mureș – Premiul pentru cel mai bun spectacol la Festivalul de Comedie de la Galați
1989 – „Unchiul Vanea” la Teatrul Național Craiova – Premiul pentru cel mai bun spectacol și Premiul pentru Regie la Festivalul de Teatru Clasic de la Arad; Premiul UNITER în 1990
1993 – „Avarul” de Molière la Teatrul Nottara – Premiul Național de Umor, acordat de Asociația Umoriștilor din România
1994 – „Cui i-e frică de Virginia Woolf?”de E. Albee la Teatrul Național Târgu Mureș, secția maghiară:
– Premiul pentru Cel mai bun spectacol și Premiul pentru Regie la Festivalul Dramaturgiei Contemporane de la Brașov
– Premiul pentru regie la Festivalul Internațional de la Kisvarda, Ungaria
1996 – „Tartuffe” de Molière la Teatrul “Sică Alexandrescu” Brașov, Premiul Național de Umor acordat de Asociația Umoriștilor din România
2002 – „D’ale carnavalului” de I. L. Caragiale, la Teatrul Național Craiova „Marin Sorescu” – Premiul pentru cel mai bun spectacol la Festivalul de Comedie de la Galați
2004 – „Audiția” de Al. Galin la Teatrul de Comedie din București
– Premiul pentru cel mai bun spectacol – Festivalul de Comedie de la Galați
– Premiul pentru Regie la Festivalul Dramaturgiei Contemporane de la Brașov
– 2010 Premiul UNITER pentru întreaga activitate
– 2011 Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol TV pentru „Unde-i revolverul?”de Görgey Gábor
Realizator al primei „integrale Caragiale” la Teatrul Național „Marin Sorescu”
Autor, singur sau în colaborare cu Titus Popovici, de scenarii de film, traduceri, colaje, dramatizări după care s-au realizat spectacole sau filme TV sau de cinema.
Membru fondator, membru al comisiei de cenzori (1990- 1994) și membru al Senatului UNITER în două legislaturi 1994- 1998, 1998- 2002.
Membru fondator al Asociației Umoriștilor din România (A.U.R.) și laureat în 1993 și 1996 cu Premiul Național de Umor pentru spectacole de teatru.
Societar de Onoare al Teatrului Național Craiova
Decorat cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler – 2004