București livrator
Regia: | Regia David Schwartz |
Descrierea spectacolului
Șaorma cu cartofi prăjiți sau sushi cu fructe de mare. Prânz cu Happy Meal inclus sau cină vegană cu burgeri de linte și sfeclă. Pizza, meniu indian sau doar niște cafele și prăjituri între mese. Cumpărături de la hipermarket sau medicamente de la farmacie. Șase sticle de apă minerală de la Capșa. Bună parte dintre bucureșteni, de condiție și cu stiluri de viață diferite, s-au obișnuit în ultimul an să comande diverse produse la domiciliu. Dar cine sunt persoanele care aduc mâncarea în București? Cum este viața de curier/livrator/cărăuș la o platformă de comenzi online? Care sunt condițiile de muncă, câștigurile, visele și aspirațiile lucrătorilor de tip nou, care sunt „propriii lor șefi” și „parteneri” ai companiilor de curierat?
București Livrator spune povestea Angelei – fostă chelneriță, dată afară din cauza reducerilor de personal în pandemie, care se angajează la o companie multinațională (fictivă) de livrări. Spectacolul urmărește peripețiile proaspetei livratoare prin București. Curse cu bicicleta prin claxoanele, noxele și haosul orașului. Livrări prin ploaie torențială și furtună. Clienți nervoși sau speriați. Dialoguri absurde cu „asistența” companiei. Presiune de timp și raiduri contra-cronometru pentru obținerea bonusurilor și păstrarea „scorului de excelență”. Un accident de muncă. Coșmaruri în care livratoarea se visează exploatată, urmărită, atacată, dar și eliberată.
Spectacolul ficționalizează experiențele și problemele livratorilor și livratoarelor (sau cărăușilor, așa cum apar încă în nomenclatorul de meserii) de la diverse companii din București. Scenariul se bazează pe interviuri realizate pe parcursul anilor 2020-2021, când, în contextul pandemiei COVID-19, s-au înmulțit atât cererile de livrare produse cât și cererile de angajare.
Muzica și versurile: Maria Sgârcitu
Mișcarea scenică: Mihai Mihalcea
Scenografia: Irina Gâdiuță
Design grafic & obiect: Maria Mandea
Documentare: David Schwartz, împreună cu echipa Teatrului Masca
Spectacolul se joacă în aer liber, în amfiteatrul de la sediul Masca. Biletele sunt fără loc. Ocuparea locurilor se face în ordinea sosirii.