Cartea lui Ruth
Regia: | Regia Eugen Gyemant |
Descrierea spectacolului
”Piesa CARTEA LUI RUTH a fost inspirată de povestea mamei mele. Mama era o imigrantă poloneză care a venit în Argentina în 1934, să se mărite cu tata. Asemenea legendarei Ruth din Biblie, și ea a ajuns să locuiască printre străini.
Cu excepția unei surori mai mici, care a reușit și ea să imigreze în Argentina înainte de război, mama mea și-a pierdut toată familia în Holocaust: părinții, o soră mai mare și un frate.
Foarte rar mama ne-a povestit despre viața ei din Varșovia sau ne-a amintit despre familia ei. Trecutul era prea dureros pentru a putea vorbi despre el.
Așa cum se întâmplă adesea cu operele de ficțiune inspirate de evenimente reale, unele întâmplări sunt adevărate, iar altele sunt inventate. Mai mult decât o schiță biografică a vieții mamei mele, ceea ce încercam să transmit era vinovăția care îi copleșește pe cei care au scăpat de război, dar și-au lăsat familiile în urmă.
În piesă, Ruth suferă de Alzheimer și, prin urmare, își vede propriile amintiri de la distanță. Asta include celelalte trei versiuni ale ei pe care nu le recunoaște. Singura care reușește să le vadă pe toate este Mama.
Piesa a fost scrisă inițial în spaniolă, dar vocile care mi-au venit în minte vorbeau idiș. Acesta este motivul pentru care sunt atât de recunoscător Maiei Morgenstern și Teatrului Evreiesc de Stat pentru că au readus pe scenă CARTEA LUI RUTH în această stranie și minunată limbă a mamei – mameloschen.” (Mario Diament)
Decor: Dan Ionescu
Costume: Eugen Gyemant
Ilustrația muzicală: Eugen Gyemant
Video design: Dan Ionescu