Occident Express
Durată: | 1h 15m |
Regia: | Regia Alexandru Boureanu |
Autor: | Autor Matei Visniec |
Descrierea spectacolului
Sinopsis:
Dramaturgul român Matei Vişniec a scris “Occident Express” special pentru proiectul “Orient Express”. Piesa vorbeşte despre tren ca o parte importantă în istoria poporului nostru în ultimul secol. Trenul a câştigat importanţă în picturile, visurile şi vieţile noastre, în ceea ce priveşte civilizaţia noastră, la fel cum calul şi căruţa aveau în trecut. Trenul a dat buzna în imaginar şi acum are un rol de prim-rang în lumea simbolurilor.
Cei şase actori, trei bărbaţi şi trei femei, întruchipează universul pe care îl întâlnim frecvent în gări: orbi, prostituate, foşti deţinuţi, emigranţi, cerşetori, ţigani, americani, străini, funcţionari, vameşi, mame, taţi, copii, profesori, doctoranzi etc. Scenele prezentate de aceste personaje par clişee ale vieţii cotidiene. Trebuie să acceptăm că aceste poveşti care întotdeauna par a fi ale altcuiva, sunt de fapt ale noastre. Iar când vom îmbina acest lucru laolaltă cu moştenirea istoriei noastre vom ajunge să ne cunoaştem şi înţelege semenul.
În visele noastre, gara de plecare este un simbol al inconştientului. Aici este punctul de plecare a evoluţiei, a noilor noastre interpretări materiale, spirituale şi psihice. Multe direcţii sunt posibile, dar va trebui să o alegem pe cea corectă. Sau, şi mai simplu, gara de plecare este un centru de circulaţie în toate direcţiile – depinde de şinele alese. Gara de sosire rareori apare în vise. Dacă apare… Aceasta arată că efortul subteran al evoluţiei ne-a ajutat să atingem o etapă în destinele noastre.