Pagini din craii de curtea veche
Descrierea spectacolului
PAGINI DIN CRAII DE CURTEA VECHE
dupa Mateiu Caragiale
recital de teatru oferit de ALEXANDRU REPAN
“Pagini din Craii de Curtea Veche”, dupa Mateiu Caragiale, un magistral recital de teatru oferit de ALEXANDRU REPAN.
El însusi spirit matein, razboinicul cuceritor din viata dar si de pe scena, Dimitrie Cantemir al filmului românesc, eternul june prim cu un talent de exceptie – remarcat si încurajat de Horia Lovinescu, absolvent al Facultatii de Istorie înaintea celei de Arta Dramatica, ALEXANDRU REPAN ne întinde nada povestilor acestor “‘alter ego’ ai nostri, atît de intimi noua, balcanicilor, acestor ‘trei crai’”, dupa cum îi caracteriza George Calinescu.
“Scris pe masa din restaurant, la tripou, în sala de sedinte a judecatorului de pace, culoare verde…” iata cum nota în jurnalul sau, Mateiu Caragiale, în 1921, despre Partea a II-a a “Crailor”, “Cele trei hagialîcuri”
“ Ce vreti, sîntem aici la portile Orientului, unde totul se înfatiseaza mai putin grav “ Raymond Poincaré
Levantini, boemi, cavaleri decadenti ai sindrofiilor culinare bucurestene si nelipsiti ai Casei Arnotenilor – ce se afla astazi in spatele actualei cladiri a CEC-ului, pigmentanti cu acea esenta tare de parfum al noptilor pierdute, Pantazi, Pasadia si Gore Pirgu traiesc bucuria banchetelor platoniciene, facând apel la argot-ul atât de pitoresc si savuros mânuit cu atata eleganta de Mateiu Caragiale. Absenteisti ai vietii publice si visatori, dantesti pâna in maduva oaselor, epicureni si iconoclasti, craii au voluptatea viciului dar si nobletea cavalerilor medievali. Odata intrati pe tarâmul crailor…purtati de inegalabilul si inconfundabilul glas al lui Repan, “cu atare atmosfera de viciu si de vraja, cu atari zaimfuri de transfigurare peste realitatile cotidiene si vulgare, suntem, de fapt, pe drumul întâmpinarii Crailor de Curtea Veche (Perpessicius)
Fiul cel dintîi al lui I.L. Caragiale, nascut în anul si doar la câteva zile de data la care urma sa aiba loc premiera piesei “D-ale carnavalului”, 1885, Mateiu Ion Caragiale se naste din legatura pe care tatal sau a avut-o pe vremea când lucra la Regia Monopolurilor, adica la 33 de ani, cu Maria Constantinescu, rentiera, mai tânara decât autorul celebrei Scrisori pierdute, cu 12 ani. Ulterior, Mateiu va fi adoptat de familia Caragiale, ca urmare a casatoriei tatalui cu Alexandrina, fiica celebrului arhitect Gaetano Burelly.
Prozator, pictor, istoric si herald, Mateiu se va lupta 17 ani cu proza Craii de Curtea Veche începuta în anii 1910, fiind încheiata în anul 1927, si publicata de editura “Cartea Româneasca” în 1929.