Svejk
Regia: | Regia Alexandru Dabija |
Descrierea spectacolului
Spectacolul are la bază dramatizarea realizată de regizorul Alexandru Dabija, inspirată de cartea scrisă de Jaroslav Hašek – Peripețiile bravului soldat Švejk (traducerea Jean Grosu). Este considerată una dintre cele cele mai memorabile și reușite scrieri satirice din literatura mondială, fiind pe lângă un inteligent și convingător manifest anti-război, și unul din cele mai amuzante romane scrise vreodată.
„Nu știu dacă voi izbuti să redau ceea ce am vrut. Faptul că am auzit pe unii oameni tratându-se reciproc cu: „Ești prost ca Švejk”, mărturisește oarecum contrariul. Dar chiar dacă Švejk va deveni o nouă înjurătură în cununa înfloritoare a ocarei, trebuie să mă mulțumesc și cu această contribuție la îmbogățirea limbii cehe.” – Jaroslav Hašek
Alexandru Dabija revine cu un evident succes de public pe scena de la Odeon, un spectacol bine orchestrat care pune în valoare una dintre cele mai versatile trupe de actori din Bucureşti. Iar muzica Adei Milea adaugă picătura de ironie, expresivitate şi show fără de care tot ce ni se înfăţişează ar rămâne poate în limitele unei simple snoave. Aşadar, nu vă refuzaţi întâlnirea cu Svejk, soldatul cu zâmbet larg, sinceritate dezarmantă şi care iubeşte atât de mult viaţa încât nu are niciun chef să se teamă de moarte. Face să-i dea şi dicoraţie, zic.
Răzvana Niță, port.ro, 9 martie 2016
Sufletul reprezentației este Svejk, admirabil interpretat de Pavel Bartoș. Actorul se ferește de efecte comice strident plasate pentru a provoca râsul publicului și trăiește sincer confuziile lui Svejk în perceperea frământărilor lumii din jur. Personajul apare ca un om bonom, simplu, respectuos, suferind de reumatism, un om modest ușor manipulabil de interesele unora. Remarcabil prin fine accente ironice compune Pavel Bartoș portretul lui Svejk, iar publicul se amuză în fața unor situații, dar îl și compătimește pentru naivitate.
Ileana Lucaciu, 8 martie 2016, blogspot
Povestea bravului soldat Svejk are candoare şi cinism, mult umor şi ironie. Acest bărbat jovial, care între două halbe de bere face politică de lumpăn abia aşteaptă să aibă dreptate, să izbucnească războiul, mondial de altfel, şi să plece pe front. Cu inima uşoară şi zâmbetul pe buze, dar cu genunchii măcinaţi de reumatism. Regizorul Alexandru Dabija îşi lasă actorii să se desfăşoare. Amprenta proprie de interpretare şi inspiraţia comică este uşor de detectat la fiecare în parte. Iar dacă spectacolul are noroc şi spiritul ludic se regăseşte între cei din distribuţie, atunci reţeta funcţionează. Condimentul muzical marcă înregistrată poartă semnătura Adei Milea şi de data aceasta e folosit cu măsură şi efect.
Alina Epîngeac, Yorick.ro, 23 februarie 2016
doimih