TANGO (fragment), cu Radu Horghidan în rolul de debut al lui Lucian Pînzaru
Descrierea spectacolului
Cel de-al treilea episod al campaniei #RetrospectivaFaniTardini îi prilejuiește publicului întâlnirea cu piesa TANGO a dramaturgului polonez Sławomir Mrożek (n. 29 iunie 1930, Borzęcin, Polonia – d. 15 august 2013, Nisa, Franța).
TANGO este o dramă ce a fost publicată în anul 1964 în revista literară „Dialog” și pusă în scenă în premieră în 1965 în Bydgoszcz, oraș din Polonia vestit pentru sălile sale de muzică. Piesa a fost tradusă în engleză, italiană, japoneză, franceză, daneză, ebraică, olandeză, germană, spaniolă, română și alte limbi.
TANGO vorbește despre diferența dintre generații în societatea contemporană. Acțiunea piesei se desfășoară în casa lui Stomil și a Eleonorei, părinții lui Artur, student la medicină. Locul este dezorganizat nu doar prin felul în care este mobilat, ci și prin lipsa totală a regulilor casei și a valorilor comune. Artur încearcă să stabilească unele reguli, dar eșuează.
Un fragment din această piesă a fost montat acum de regizorul Cătălin Vasiliu, cu următoarea distribuție: Radu Horghidan (Artur), Oana Mogoș (Ala) și Răzvan Clopoțel (Edek). Scenografia este semnată de Daniel Divrician. Fragmentul va putea fi vizionat începând de duminică, 24 ianuarie 2021, de la ora 19:00, pe canalul Teatrului de pe YouTube.
Spectacolul TANGO (fragment), de Sławomir Mrożek, regia: Cătălin Vasiliu, este o producție din 2021 a Teatrului Dramatic „Fani Tardini” și face parte din proiectul #RetrospectivaFaniTardini, care le oferă actorilor și regizorilor de azi ai Dramaticului privilegiul să reconstituie primii pași în teatru ai legendarilor lor predecesori.
Acest al treilea episod din #RetrospectivaFaniTardini îl celebrează pe actorul LUCIAN PÎNZARU, care a debutat pe scena de la Galați cu exact 26 de ani în urmă, pe 28 ianuarie 1995, în rolul Artur din același TANGO al lui Mrożek. Montarea din 1995 a însemnat și debutul regizoral al lui Attila Vizauer.
În acel TANGO, Lucian Pînzaru i-a avut ca parteneri de scenă pe actorii Liliana Lupan (Eleonora, mama lui Artur), Grig Dristaru (Stomil, tatăl lui Artur), Ioana Citta Baciu (Eugenia, bunica lui Artur), George Serbina (Eugeniusz, unchiul lui Artur și fratele Eugeniei), Bianca Zurovski (Ala, verișoara și logodnica lui Artur) și Daniel Tudorică (Edek, amantul Eleonorei).
De la debutul din 1995, Lucian Pînzaru a făcut peste 100 de roluri în teatru, dintre care amintim: un tâlhar în PĂIANJENUL ÎN RANĂ. DINȚII, de Matei Vișniec, regia: Attila Vizauer (1997), Finnigan Annan Black în MINCIUNI ÎN CIMITIR, de David Kane, regia: Scott Johnston (1998), Lopahin în LIVADA DE VIȘINI, de A. P. Cehov, regia: Ion Sapdaru (2004), Troglodițki în MOARTEA LUI ESKROKOV, de A. V. Suhovo-Kobîlin, regia: Ion Sapdaru (2005), Take în TAKE, IANKE ȘI CADÂR, de V. I. Popa, regia: Eugen Făt (2013), Alfredo Traps în PANĂ DE AUTOMOBIL, de Friedrich Dürrenmatt, regia: Radu Nichifor (2014), Stepan Stepanovici în CERERE ÎN CĂSĂTORIE, după A. P. Cehov, regia: Felix Alexa (2014) sau Enachi Damian în SALBA DRACULUI, după Vasile Alecsandri, regia: Alexandru Dabija (2019), toate pe scena Teatrului Dramatic „Fani Tardini”.
A oferit interpretări memorabile și în producțiile altor teatre, dintre care amintim rolul Calogero Di Spelta în LA GRANDE MAGIA, de Eduardo de Filippo, regia: Radu Nichifor, un spectacol din 2014 al Teatrului „Maria Filotti” Brăila.
Până acum, actorul Lucian Pînzaru a avut și două experiențe în cinematografie.