Menu

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galați

Calendar

Momentan nu sunt reprezentații programate.

Despre teatru

În 1837, la Hanul Ventura se dădeau reprezentaţii de către pârcălăbie, cum a fost cea din septembrie 1837, pentru suirea pe tron a noului domnitor.

Pe 5 februarie 1848, în “Albina românească”, Gh. Asachi susţine că s-au facut încercări de a se da reprezentaţii în stagiunea 1847-1848 de către o trupă de diletanţi ce alcătuiau Societatea Filarmonică.

În 1851-1853, la Galaţi, Fani Tardini a jucat alături de Mihail Pascaly, Matei Milo, I. Poni, în spectacolele “Puritanii Londrei” şi “Vorba din Paris”.

În 1853, Luigi Ademolo, un profesor de cant, a înfiinţat în Galaţi “un mic teatru” pe locul Hanului Ventura, unde pe lângă comedii se jucau şi mici operete, cu un orchestru înjghebat din mai multi italieni ce lucrau în magaziile de la schelele din port.

În anul 1858, în viata teatrală a Galaţiului are loc un eveniment deosebit prin montarea piesei lui Mihail Pascaly, “Viitorul României”, în premieră absolută, fapt ce a dus la pregătirea spiritelor pentru înfăptuirea Marii Uniri.

Pe data de 18 iunie 1859, Mihail Pascaly adresează municipalităţii din Galaţi o cerere pentru a i se permite să dea reprezentaţii.

În 1860, trupa condusă de Fani Tardini şi Alexandru Vlădicescu susţine două reprezentaţii într-un local de teatru improvizat pe Strada Domnească.

În 1862, se întocmeşte un proiect pentru construirea unui teatru in Galaţi. Proiectul este aprobat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, dar nu s-a mai realizat, nefiind sprijinit de guvern.

În 1863-1864, Teodor Burda informează în “Istoria teatrului în Moldova” că există la Galaţi o sală specială de teatru, când prin contribuţia mai multor iubitori de teatru, s-a construit în localul vechii burse de pe malul Dunarii o sală mare, cu o scena şi cu un loc aparte pentru orchestră, în care s-au dat diferite reprezentaţii teatrale.

În martie 1865, când trupa lui Fani Tardini se afla la Cernauţi spre finalul turneului, Mihai Eminescu îi ajunge din urmă şi îi însoteşte spre Brasov, în calitate de sufleur.

În 1866, Fani Tardini adresează o cerere municipalităţii gălătene, prin care solicita o subvenţie necesară pentru construirea unui teatru.

În 1866, exista la Galaţi un teatru pe locul negustorului Iaconomu. Aici au jucat multe trupe româneşti şi străine, printre care şi glorii mondiale ca Sarah Bernhardt, Adelina Patti şi alţii.

În anul 1870, Fani Tardini vine cu trupa sa in Galaţi şi dă o reprezentaţie în amfiteatrul din Via de la Filantoff situat pe Strada Domnească, cu piesa “Nebuna de la şapte turnuri”.

În 1872, Fani Tardini împreuna cu Alexandru Vlădicescu se stabileşte in Galaţi, ocupând o locuinţă pe Strada Cuza Vodă, nr. 50.

Pe 21 martie 1880, trupa lui Fani Tardini dă prima reprezentaţie cu piesa “Idiotul”.

În 1880, “Vocea Covurluiului” reproduce scrisoarea lui M. Pascaly, precizând că articolul care a aparut în Galaţi a fost reprodus in ziarul “Binele Public” din Bucuresti.

În anul 1885, societatea dramatică prezintă pentru prima oară la Galaţi piesa “D’ale carnavalului”.

Pe data de 8 decembrie 1887, “Curieul româan” anunţa că poetul Mihai Eminescu va fi ajutat, in suferinţele-i materiale de către doamna Fani Tardini şi de către domnii Vlădicesti, care s-au hotărât să dea o reprezentaţie in beneficiul poetului.

În 1900, Fani Tardini a dat o reprezentaţie la Teatrul Papadopol din Galaţi, jucând pentru ultima oară piesa “Cocina”.

În anul 1908, Fani Tardini încetează din viaţă în casa ei din Strada Cuza Vodă, nr. 50.

Pe 23 octombrie 1922 se deschide Teatrul cel Mare.

Din anul 1919 pâna în anul 1941 a funcţionat Teatrul Papadopol.

Lucrarile la actuala cladire a teatrului, cunoscută atunci sub numele de Sala “V.A. Urechia”, au început în 1924 şi s-au terminat în 1941.

În 1949, comitetul provizoriu al comunei urbane Galaţi emite Ordinul nr. 3033, prin care se prevedea înfiinţarea Teatrului Galaţi-Brăila, care a funcţionat doar în Brăila.

De la 1 septembrie 1955, începe funcţionarea Teatrului de Stat Galaţi, prin Hotarârea Consiliului de Miniştri nr. 2003, din 16 septembrie 1955.

Primul spectacol al teatrului a fost “Preludiul”, în 14 aprilie, în sala Orchestrei Simfonice de Stat (devenită mai târziu Sala Teatrului Muzical “Nae Leonard”).

Primul spectacol în actuala sală a teatrului a fost piesa “D’ale carnavalului”, pe 30 decembrie 1956.

Din anul 1973, Teatrul de Stat primeşte denumirea de Teatrul Dramatic Galaţi.

Din anul 2000, Teatrul Dramatic Galaţi devine Teatrul Dramatic “Fani Tardini” Galaţi.