Menu

Teatrul Maghiar ‘Csiky Gergely’

Calendar

Momentan nu sunt reprezentații programate.

Actorii Teatrului Maghiar ‘Csiky Gergely’

Momentan nu avem informații despre actorii acestui teatru.

Despre teatru

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara răspunde preferințelor publicului multicultural al orașului printr-un repertoriu bogat, bazat pe texte ale autorilor clasici sau contemporani. Ca urmare, oferim formule diverse de spectacol: clasic și contemporan, one-man/one-woman show, non-verbal, muzical, de păpuși și de marionete.

Publicul nostru beneficiază de traducere simultană sau de supratitrare în limba română pentru a mijloci accesul la actul artistic, dar și pentru a arăta că limba nu este un impediment, ci un element care apropie.
Trupa a fost consemnată oficial ca teatru profesionist în 1953, printr-un decret emis în 1953, în care se specifică faptul că Teatrul de Stat din Timișoara va avea şi o secție maghiară. Începând din 1957 se constituie ca teatru de sine stătător, urmând ca în 1990 să ia numele dramaturgului Csiky Gergely. Deși 1953 este socotit ca fiind anul din care activitatea teatrală de limbă maghiară s-a permanentizat în Timișoara, tradițiile acesteia sunt mult mai vechi.

Trupa actuală a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” este tânără, entuziastă, cu un grad înalt de profesionalism, aflată mereu în căutare de noi mijloace de expresie artistică. Participarea la numeroase festivaluri naționale și internaționale a adus multe premii prestigioase și este încă o confirmare a înaltelor standarde artistice ale instituției.

Câteva dintre festivalurile la care Teatrul a fost invitat sunt: Festivalul Național de Teatru din București, Festivalul Internațional Reflex din Sfântu Gheorghe, Festivalul Internațional de Teatru Nou organizat de Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad, KPMIT 15 din Muntenegru, INFANT în Serbia, Gdansk Shakespeare Festival, Festivalul Teatrelor Maghiare din Kisvárda, Ex Ponto Festival în Slovenia, International Shakespeare Festival în York, Contemporary Theatre Festival Drama Hungary, Desiré Central Station în Serbia, Sterijino Pozorje în Serbia, Festivalul Dramaturgiei Românești sau Festivalul Eurothalia din Timișoara etc.

Printre numele de regizori cu care Teatrul a colaborat în ultimele stagiuni se numără: Schilling Árpád, Silviu Purcărete, Urbán András, Victor Ioan Frunză, Florin Fieroiu, Hajdu Szabolcs, Traian Savinescu, Mucsi Zoltán, Radu Nica, Radu Afrim, Kokan Mladenović .
Unul dintre proiectele principale ale Teatrului este Festivalul Euroregional de Teatru, TESZT, aflat în 2019 la cea de-a XII-a ediție. Evenimentul este internațional, nu are caracter competițional și își propune să promoveze multiculturalismul, dar și să aducă în fața publicului spectacole care se înscriu în cele mai noi tendințe din dramaturgie (fie că sunt invitate din țările vecine sau din Europa de Vest). De-a lungul timpului, Festivalul s-a constituit într-o platformă de schimburi culturale și și-a asumat rolul de forum pentru dialog cu artiștii și alți oameni de teatru.

O altă componentă importantă în activitatea Teatrului este cea a spectacolelor realizate în coproducție cu instituții din alte țări. Așa s-au născut spectacolele Manipulări, co-producție cu Via Negativa, Slovenia, MASZK Ungaria și Teatrul „Kosztolányi Dezső” din Serbia, Maghiar, regizat de Urbán András, o coproducție cu Teatrul „Kosztolányi Dezső” din Subotica, Serbia, Exit de Schilling Árpád, coproducție cu Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad și Teatrul Național din Sombor, Serbia sau Forbidden Books, coprodus cu Festivalul Temps d’Images, Asociația ColectivA, Cluj-Napoca,Instytut Adama Mickiewicza/Adam Mickiewicz Institute, Polonia și Fabrica de Pensule, Cluj-Napoca și spectacolul Someone from Home, realizat prin programul UE Europa Creativă în parteneriat cu Centrul Studențesc de Cultură Novi Sad, Silk Cie Linz și Derida Dance Center Sofia.