Teatrul Masca
Spectacole ale Teatrului Masca
Actorii Teatrului Masca
Despre teatru
Teatrul Masca a fost înființat de către Mihai Mălaimare la 24 mai 1990, fiind singurul teatru de gest, pantomima si expresie corporala din Romania.
Masca începe sa funcționeze la data de 1 Iulie 1990 în subsolul unei clădiri din cartierul Aviatorilor, Str. Aleea Alexandru. Nu existau niciun fel de dotări aducând-se de acasă tot ceea ce era necesar pentru o asemenea activitate (mașini de scris, coli de hârtie, plicuri, etc). Se amenajează prin eforturi financiare proprii sala de repetiții, având cca 20 de metri pătrați.
– 24 mai, 1990 – Se semnează Hotărârea de Guvern pentru înființarea Teatrului MASCA, teatru de gest, pantomimă și expresie corporală, singura instituție teatrală cu acest profil din România.
– 1 iulie, 1990 – Începe să funcționeze Teatrul MASCA în subsolul unei clădiri din cartierul Aviatorilor, Str. Aleea Alexandru. Nu exista niciun fel de dotări. Se aduce de acasă tot ceea ce era necesar pentru începerea activității (mașini de scris, coli de hârtie, plicuri,s.a.). Se amenajează prin eforturi financiare proprii sala de repetiții, având 20 de metri pătrați. Se folosesc mașinile actorilor, se aduc costume vechi de la alte teatre, se aduce aparatura de sunet a prietenilor etc. Din cei care au început atunci, doar Mihai Mălaimare, actriţa Anamaria Pîslaru, actorul Sorin Dinculescu și regizoarea Anca Florea mai fac parte în prezent din trupă.
– 5 august, 1990 – Are loc prima reprezentaţie a teatrului, realizată într-un timp record de cei şase actori angajati la 1 iulie: Anamaria Pîslaru, Dalila Gall, Sorin Dinculescu, George Țoropoc, Florentin Duse, Tudorel Filimon și Mihai Mălaimare. Spectacolul este prezentat în aer liber la “Cafeneaua Muzeului Literaturii Române”.
– august, 1990 – Teatrul Masca susține primul turneu în ţară, la Costinești.
– 30 septembrie, 1990 – “CLOVNII” – Prima premieră a Teatrului MASCA are loc în sala amenajată de actorii trupei, din Str. Biserica Amzei, nr. 5-7. Printre colaboratori se afla Anda Călugăreanu și Mircea Constantinescu.
– 29 octombrie, 1990 – Are loc a doua premieră a noului teatru, cu spectacolul “MEDIEVALE”, regia și scenariul Anca Florea.
– decembrie, 1990 – Are loc primul turneu peste hotare al Teatrului MASCA, în 12 oraşe din Franţa, la Festivalul Itinerant al Clovnilor.
– martie, 2000 – Perspectiva lansării unui nou sediu fiind foarte îndepărtată, trupa teatrului se mută în clădirea fostei case de cultură “Înfrățirea între popoare” cartierul Bucureștii Noi – spațiu primit în administrare. În sfîrșit – credeam noi – un loc al nostru, cu scenă, cabine, magazii pentru decoruri și costume, birouri etc.
Primele 6 luni s-au dovedit, însă, un coșmar: în foyer-ul de jos fusese amenajată o discotecă și totul era vopsit în negru, sala de sus era transformată într-o sala de curs destinata unei universități populare, după ce inițial fusese sală de cinematograf!, cabine nu existau, birouri de asemenea. De fapt, tot ce fusese pus la dispoziție era o clădire părăsită, de care lumea își bătuse joc.
15 ianuarie, 2020 – cu ocazia Zilei Culturii Naționale, Teatrul Masca a lansat revista online CAIETELE MASCA. Adresată profesioniștilor de teatru, dar și publicului larg, interesat de spațiul teatral românesc alternativ, publicația își propune să descrie fenomenul teatrului de stradă din România printr-o serie de articole, interviuri, eseuri, dosare și reportaje. Scopul acestui demers este de a reliefa acest tip deosebit de discurs teatral și de a-l situa la adevărata valoare, prin raportarea la realitatea teatrală din Europa și din întreaga lume.
20 martie, 2020 – Teatrul Masca lansează platforma VIMEO. Update-uri săptămânale cu material video din arhiva Teatrului Masca.
martie – mai, 2020 – are loc, pe pagina de facebook a teatrului, lansare proiectului “Doza de cultură”. Un proiect dedicat publicului activ și interesat de istoria artei teatrale
14 martie, 2020 – se lansează online, pe platforma caietelemasca.ro – secțiunea Bibliotecă cartea digitalizată – “Maidane, cu teatru”, autor Mihai Mălaimare